Ensiapukoulutus etänä – vinkit kouluttajalle

Nykyaikaisen teknologian yleistyminen ja viime aikoina erityisesti korona on siirtänyt perinteisen lähikouluttamisen verkossa tapahtuvaksi. Monelle kouluttajalle ensiapukoulutus etänä on aivan uusi haaste, johon on pitänyt sopeutua nopeasti.

Mielekkään ja kokemuksellisen ensiapukoulutuksen voi järjestää verkossa etäkoulutuksena, mutta se voi vaatia sinulta kouluttajana aivan uusia taitoja. Keräsimme EduSafetyn täydennyskoulutuksista muutamia vinkkejä webinaarikouluttamiselle.

Näkymättömät kurssilaiset näkyviksi

Hyvin monilla ihmisillä on taipumusta sammuttaa kamera ja mikrofoni osallistuessaan verkkokoulutuksiin. On kuin jokainen kurssilainen yrittäisi istua takarivissä huomaamattomana muiden takana piilossa.

Kouluttaessasi webinaareja sinun kannattaakin ensimmäisenä pyytää kurssilaisia avaamaan kamerayhteys ja pyytää jokaista esittelemään itsensä lyhyesti. Vähennät kurssilaistesi kamerajännitystä, kun he saavat vastata aluksi hyvin yksinkertaiseen kysymykseen kuten ”kerro nimesi ja oletko aiemmin osallistunut verkossa ensiapukurssille”.

Osallistamalla kurssilaiset heti alussa – vaikkapa itsensä esittelemällä – muuttuu kurssisi aidoksi vuorovaikutteiseksi, osallistavaksi ensiapukurssiksi verkossa.

Vihreä tausta webinaariin
Kannattaa käyttää vihreää taustaa (lähes mikä vain kangas kelpaa), jos haluat hyödyntää webinaarien taustakuvia. Yksinkertaisella asialla poistat väreilyn ja näytät ammattimaisemmalta.

Tehtäviä pienryhmissä

Monelle tosiaan on haasteellista osallistua kameran ja mikrofonin välityksellä keskusteluihin etenkin isommissa ryhmissä. Tämän vuoksi sinun kannattaa tutustua käyttämäsi webinaariohjelmiston teknisiin ominaisuuksiin. Esimerkiksi Zoom-webinaareissa voi muodostaa ”huoneita” eli jakaa osallistujat pienempiin ryhmiin.

Suunnittele ennakkoon sopivia aiheita, joita kurssilaisesi voivat ratkaista pienissä ryhmissä. Voit esimerkiksi antaa ryhmille aiheeksi

  • case-tilanteen, josta kurssilaiset miettivät miten itse toimisivat kyseisessä tilanteessa
  • miettiä, mitä riskejä omalla työpaikalla on opeteltavaan aiheeseen liittyen
  • pohtia konkreettinen tilanne opettamaasi teoriaan liittyen
  • pohtia vastauksia yhdessä kertauskysymyksiin aiemmin opettamastasi asiasta

Ainakin Zoom-järjestelmässä on mahdollista isännän eli kouluttajan liittyä ”huoneisiin” eli jaettuasi kurssilaiset pieniin ryhmiin voit liittyä vuorotellen jokaiseen ryhmään. Liittymällä ryhmään varmistat, että kukin ryhmä on aloittanut tehtävän suorittamisen haluamallasi tavalla. Samalla sinun on helppoa rohkaista kurssilaisiasi osallistumaan keskusteluun.

Hyödynnä kurssiympäristö

Kurssilaisesi on etäkurssilla omassa ympäristössään, joka voi olla toimisto, koti tai  tuotantotila. Kurssiympäristö määrittää millaisia varusteita ja välineitä kurssilaisella on käytettävissä.  Kun annat etäkurssilla harjoituksia kurssilaisellesi, hän saa vahvempia valmiuksia toimia samalla tavalla aidossa tilanteessa. Aidossa tilanteessa ympäristö voi palauttaa kurssilaisen mieleen toimintamalleja ja harjoitusten soveltaminen helpottuu.

Tehostaaksesi oppimista voit antaa tehtäviä, jotka liittyvät kurssiympäristöön. Voit kehottaa kurssilaisia hakemaan oman ensiapulaukkunsa tai -välineensä valmiiksi. Voit pyytää kurssilaista kipaisemaan ulko-ovelle tarkistamaan, onko asunnon numero selkeästi merkitty näkyvälle paikalle. Löytyykö toimitiloista sydäniskuri? Voit pyytää kurssilaista hakemaan myrkyllisiä aineita siivouskomerosta tai keittiön kaapeista. Anna kurssilaisille aika, jolloin on palattava takaisin etäyhteyden äärelle (voit hyödyntää tämän hetken hakeaksesi itsellesi kupin kahvia).

Käytä taustakuvia tauoilla

Pitkä, monen tunnin etäkoulutus on raskasta sekä sinulle että kurssilaisillesi. Oppiminen tehostuu, kun koulutettava asia jaetaan pienempiin osiin ja välillä pidetään hengähdystaukoja.

Webinaareissa on hyvä laitaa selkeästi näkyville, moneltako tauko päättyy ja kurssilaisten oltava jälleen ”linjalla”. Voit tällöin sulkea oman kamerasi ja mikrofonisi pitäen aidon tauon koulutuksesta itsekin.

Kuva on kuvapankista, teksti lisättynä.

Voit näppärästi ja ilmaiseksi ladata esimerkiksi Pixabay-kuvapankista sopivia taukokuvia, joita saat vapaasti käyttää (CC0-lisenssi eli vapaasti käytettäväksi, myös kaupalliseen käyttöön). Yllä on esimerkki ilmaiseksi toteutetusta taukokuvasta.

Panosta tekniikkaan

Mikään ei ole niin kaameaa, kuin kaikuva ääni webinaarissa. Minimissään huolehdi siitä, että sinulla on kunnon mikrofoni eikä äänesi kaiu, säröile tai kuulosta tulevan ”kellarista seinien takaa”.

Yhdellä kameralla voi pitää hyvin luentoja, mutta jos aiot esittää konkreettisia ensiaputoimia, hanki toinenkin kamera. Aseta toinen kamera valmiiksi jalustalle ja testaa, millä alueella olet hyvin näkyvillä. Elvytyksen näyttämistä varten voit asettaa elvytysnuken valmiiksi paikalleen ja tarkistaa, että kamera kuvaa juuri nuken päätä ja rintakehää. Tarkista, missä defibrillaattorin pitää olla, jotta se ei jää kuvan ulkopuolelle. Voit tarvittaessa laittaa vaikka lattiaan pienet teipinpalaset itsellesi merkiksi varusteiden sijainnista.

Harjoittele webinaaria

Voit hyvin avata webinaarin ilman, että siihen osallistuu kukaan oikeasti. Napsauta tallennus päälle ja vedä lyhyt osa kurssista. Katso sen jälkeen tallenteelta, ovatko kamerasi asennot oikeat tai pitäisikö sinun vaihtaa paikkaa.

Huolehdi valaistuksesta

Kouluttajana sinun on hyvä näyttäytyä aidosti ainakin webinaarin alussa ja lopussa, vaikka esittäisitkin luentosi jaettuna näyttönä ilman jatkuvaa kamerayhteyttä. Parasta on, jos kuvasi on koko ajan näkyvillä webinaariosallistujien luettelossa.

Jotta kuva on selkeä, huolehdi valaistuksesta. Valaistus vaikuttaa kurssilaisesi mielikuvaan webinaarikoulutuksesi laadusta. Saat hyvin vähäisellä panoksella oikean valaistuksen: huolehdi, että kirkkain valo tulee sinua kohden kameran takaa. Jos valo tulee takaasi, olet koko ajan varjossa. Käytä webinaaria pitäessä kirkkaampia valoja, kuin tavallisessa työhuoneessa tarvitset.

Huomaa kuvassa kameran ja valaisimien sijainnit: valaisimet kameran takana. Sijoittele samoin laitteistosi, vaikka käyttäisit tietokoneen kameraa ja pöytälamppua.

Käytä selkeää materiaalia

Webinaareissa on tärkeää, että esityksesi ovat selkeitä ja materiaalisi on laadukasta. Kuvat puhuvat enemmän kuin tuhat sanaa, mutta rakeiset ja epätarkat kuvat ärsyttävät helposti.

Varmista, että dioissa on vain vähän asiaa yhdellä kertaa. Monet seuraavat webinaaria kännykällä tai tabletilla, jolloin on mahdotonta lukea pientä tekstiä. Webinaarin seuraaja keskittyy tällöin lukemiseen eikä seuraa puhettasi. Keskittyminen asiaan tehostuu, kun käytät selkeitä esityksiä, joissa ei ole liikaa sisältöä. 

Osallista kurssilaiset tekniikalla

Kurssin alussa jokainen kurssilainen on päässyt esittelemään itsensä ja pidä kouluttajana jatkuva vuoropuhelu yllä kurssilaisten kanssa. Webinaaritekniikka on useimmille kurssilaisellekin tuttua ja mikrofonin, sekä kameran avaukset ja sulkemiset sujuvat ongelmitta. Aktiivisen keskustelun lisäksi voit pitää erilaisia äänestyksiä ja leikki mielisiä visailuja kurssin aikana.

Zoom-ohjelmassa on POLL- toiminto, jolla on helppo kysellä kokemuksia ja mielipiteitä. Kahoot ja Socrative- ohjelmistot ovat peruskäytössä ja pienellä osallistujamäärällä ilmaisia. Niiden avulla saat luotua mukaansa tempaavia kilpailuja ja kyselyitä kurssilaisten aktivoimiseksi. 

Suunnittele huolella

Kaikessa koulutuksessa suunnittelemalla ennalta koulutuksen sisällön ja rakenteen, saa laadukkaamman lopputuloksen. Webinaareissa huolellinen suunnittelu korostuu. Lähikoulutuksessa voi olla sivuseinällä näkyvillä koulutuksen aikataulu ja tauot koko ajan, mutta webinaareissa sekin on esitettävä omana osanaan.

Suunnittele siis ennalta, harjoittele tarvittaessa luentosi etukäteen. Mieti valmiiksi, miten kurssilaisesi pyytävät puheenvuoroja ja kerro se heille kurssin alussa.

Pidä kello näkyvissä ajan seuraamiseksi.

Rentoudu ja nauti

Jokainen kurssilla olija haluaa webinaarin olevan onnistunut ja saada miellyttävän kokemuksen. Hymyile puhuessasi, tartuta innostuneisuutesi kouluttamisesta webinaarin osallistujiin ja nauti kouluttamisesta. Olet edelleen yhtä pätevä kouluttaja kuin lähikursseillakin olet. Muista, että parhaatkin webinaarikouluttajat ovat joskus olleet ensimmäistä kertaa verkossa kouluttamassa – ja kulkeneet samaa polkua, kuin mille sinä olet nyt astunut.

Nauti siis vetäessäsi ensiapukoulutusta etänä!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.