Ensiapukoulutusuudistus Suomessa on aiheuttanut mullistuksen ensiapukouluttajien kouluttautumisessa. Kun kuka vain voi pitää ensiapukoulutuksia, miettii moni ensiapukouluttaja kannattaako maksaa täydennyskoulutuksista. Me keräsimme listan syistä, miksi sinun kannattaa hankkia ensiapukouluttajan täydennyskoulutus.
1. Ammattilaisen velvollisuus ylläpitää ja kehittää ammattitaitoaan
Terveydenhuollon ammattilaisena olet velvollinen ylläpitämään ja kehittämään ammattitaitoasi. Kun toimit terveydenhuollon ammattilaisena kouluttajan tehtävissä, on luonnollista kehittää itseään kouluttajana. Täydennyskoulutukset auttavat sinua ylläpitämään niin sisällön kuin pedagogian osaamistasi ja kehittämään itseäsi ammattilaisena.
Vaikket olisi terveydenhuollon ammattilainen, niin voit asettaa itsellesi saman velvollisuuden ylläpitää kouluttajaosaamista. Asettamalla velvollisuuden huolehtia oman osaamisesi ylläpidosta toimit ammattimaisesti kouluttajana.
2. Varmistat tuntevasi ajantasaiset ensiapuohjeet
Kansainväliset ensiapuohjeet ja Käypä hoito -suositus muuttuvat uuden tutkimustiedon mukaisesti. Viimeisen parin vuoden aikana koronapandemia on pakottanut muuttamaan suosituksia siten, että infektioturvallisuus on huomioitu ohjeissa.
Laadukkaassa täydennyskoulutuksessa saat tietoa uusimmista ensiapuohjeista ja voimassa olevista suosituksista. Voit toki itsenäisesti perehtyä aina uusiin ohjeisiin, mutta täydennyskoulutuksessa saat tiedon tehokkaasti ja luotettavasti.
3. Kurssilaisesi voivat luottaa osaamiseesi
Lisäät arvostustasi kouluttajana, kun tuot esille huolehtivasi omasta osaamisestasi. Kurssilaistesi mielenkiinto herää helposti, kun tuot esille täydennyskoulutuksessa saamasi uusimman tiedon. Kurssiesi tilaajan on helppoa luottaa osaamiseesi, kun taustallasi on uusimpien koulutusten tietotaito. Muista siis päivittää ansioluetteloasi ja merkitä suorittamasi täydennyskoulutukset näkyville.
4. Saat uusia vinkkejä koulutusmenetelmiin
Yksi täydennyskoulutuksen parhaita anteja on uusien koulutusmenetelmien ja -tapojen oppiminen. Yksinkertaisimmillaan täydennyskoulutuksessa voit seurata kouluttajia ja imeä heidän parhaat koulutustapansa itsellesi malleiksi.
Täydennyskoulutus voi olla erityisesti kouluttajille suunnattua, jolloin syvällisemmän tietotaidon ohella saat niksejä koulutettavan aiheen kouluttamisesta. Esimerkiksi ensiavun kouluttamisesta webinaareissa voit saada konkreettisena vinkkinä, miten edistät kurssilaistesi ryhmäytymistä ja toteutat käytännössä jonkin ensiapuharjoituksen.
5. Syvennät omaa osaamistasi
Urallasi kohtaat erilaisia kurssiryhmiä, joiden kouluttamisessa oman osaamisesi vahvuus mitataan käytännössä. Koulutettavasta aiheesta motivoituneet ja kiinnostuneet kurssilaiset tekevät kysymyksiä. Mitä enemmän kurssilaisesi osaavat, sitä haasteellisempia kysymyksiä he yleensä osaavat tehdä. Vaikka taitava kouluttaja osaa rajata kursseilla käsiteltävät asiat sopivalle tasolle, on kouluttajalle aina antoisaa osata vastata vaikeisiinkin kysymyksiin.
Vahvistamalla omaa osaamistasi varmistat myös, että annat kurssilaisillesi aitoa tietoa etkä vastaa mutu-tuntumalla. Mututiedon riskitilanteenkin toimme esiin postauksessa ensiapukouluttajan pätevyysvaatimuksista https://edusafety.fi/ensiapukouluttajan-patevyys-mita-vaatimuksia-sinun-on-taytettava-ollaksesi-laadukas-kouluttaja/
6. Saat työkaluja kouluttaa ammattilaisia
On helppoa kouluttaa suppea ja pinnallinen maallikoiden hätäensiapukurssi. Kouluttajana sinulta vaaditaan enemmän, kun koulutat erityistä teemaa tai ammattilaisryhmää. Ensiapukouluttajan peruskoulutuksessa saat tietotaitoja yleiseen ensiapukouluttamiseen. Täydennyskoulutuksessa vahvistat taitojasi kouluttaa syvällisemmin eri alojen ammattilaisia.
Esimerkiksi Lapsen ensiavun täydennyskoulutuksessa on tietoa, mitä erityispiirteitä kouluttajan on huomioitava kouluttaessaan lapsille annettavaa ensiapua. Sähkömiehiä kouluttaessasi hyödyt täydennyskoulutuksesta, jossa vahvistat perustietoasi sähköön liittyvistä ensiaputilanteista.
7. Saat osaamista laajentaa kurssivalikoimaasi
Täydennyskoulutuksissa voit saada tietotaitoa, jonka avulla pystyt laajentamaan kurssivalikoimaasi tai lisäämään koulutustesi määrää. Voit oppia tekniikoita, joilla siirrät live-koulutuksiasi verkkoon tai saada tietoa, mitä viranomaisvaatimuksia on vaikkapa ammattikuljettajille järjestettävässä ensiapukoulutuksessa.
8. Täydennyskoulutuksessa opit kustannustehokkaasti
Voit toki kehittää itseäsi hakemalla tietoa Internetistä tai ammattikirjallisuudesta. Tai voit hankkia tietoa olemalla yhteydessä vaikkapa viranomaistahoihin. On kuitenkin hyvin aikaa vievää etsiä nykyisen tietopaljouden joukosta relevanttia asiaa ja tarkistaa tiedon oikeellisuus.
Täydennyskoulutuksessa saat tiedon valmiina pakettina kouluttajilta, joilla on aiheesta asiantuntemusta. Varmista siis täydennyskoulutusta valitessasi, että kouluttajina ovat koulutettavan alan asiantuntijat (esimerkiksi lääkäri luennoimassa oman lääketieteenalansa aiheesta on erinomainen valinta).
9. Verkostoidut ensiapukouluttajien kanssa
Live- ja webinaaritäydennyskoulutuksissa tapaat muita ensiapukouluttajia. Vaikka toinen ensiapukouluttaja voi olla kilpailijasi, on hän myös kollegasi. On hyvin antoisaa jakaa kokemuksia toisen kouluttajan kanssa. Jokainen ensiapukouluttaja kohtaa urallaan haasteellisia tilanteita ja epätietoisia hetkiä. Näissä ensiapukouluttajakollega on usein kultaakin kalliimpi vertaistuki: kokemuksia ja osaamista jakamalla vahvistat omaa ammattitaitoasi kouluttajana. Lisäksi osasta kollegoista kehittyy ajan mittaan läheisiä ystäviä.
Ensiapukouluttajan täydennyskoulutus
Ensiapukouluttajan täydennyskoulutuksen hyviä syitä ovat siis
- Huolehdit velvollisuudestasi ylläpitää ja kehittää omaa ammattitaitoasi
- Varmistat ajantasaisen tietotaidon
- Lisäät kurssilaistesi luottamusta kouluttajuuteesi
- Saat uusia koulutusmenetelmiä
- Syvennät omaa osaamistasi
- Saat uusia työkaluja kouluttaa ammattilaisia
- Saat osaamista laajentaa kurssivalikoimaasi
- Hankit uusinta tietoa kustannustehokkaasti
- Verkostoidut kollegoiden kanssa
Oletko sinä saanut vielä jotain muuta hyötyä täydennyskoulutuksista? Vinkkaa meille kommentoimalla, jotta voimme jakaa tiedon kouluttajakollegoillekin!